This page is available in Czech language only.

Zhodnoťte své peníze investováním

11. 02. 2019

Většina lidí, kterým zbývají volné prostředky, přemýšlí, jak tyto finance zhodnotit, aby neležely na účtu, kde je jejich výnos naprosto minimální a v reálu ani nepokryje inflaci.  Jednou z možností jak s těmito volnými prostředky naložit, je investice do podílových fondů.

Jak funguje investiční fond

Z hlediska vás jako investora není na investování do fondů nic složitého. Vložíte do fondu určitou částku, za kterou obdržíte podílové listy. Investované peníze poté spravuje tým odborníků, nakupuje a prodává akcie, komodity, dluhopisy či podílové listy jiných fondů, tak aby dosáhl maximálního zisku, který se projeví růstem ceny vašich podílových listů, které poté můžete se ziskem prodat.

Investování není jen pro bohaté

Většina současných podílových fondů umožňuje investovat i lidem, kteří nemají k dispozici miliony. Vkládat peníze můžete už od stokoruny měsíčně. Navíc, díky moderním komunikačním prostředkům můžete své investiční účty spravovat z pohodlí svého obývacího pokoje. Možnost zhodnocení úspor se tak otevírá každému, kdo má nějaké volné prostředky na účtu. K úspěšnému investování není ani potřeba rozumět finančním trhům. Stačí jen vložit peníze na účet fondu a kvalifikovaní profesionálové se postarají o jejich zhodnocení.

Je investování do fondů bezpečné?

Jakákoli forma investování sebou přináší určité riziko. Ekonomika se pohybuje v cyklech a s ní stoupá a klesá i hodnota akcií a podílových listů. Investiční fondy ovšem toto riziko snižují pomocí diverzifikace, investováním do různých typů aktiv, čímž brání velkým propadům. Navíc na rozdíl od běžných termínovaných účtů můžete peníze z fondu kdykoli vybrat, pomocí odprodeje podílových listů. Většinou se však vyplatí v případě poklesu vydržet, případně přikoupit další podílové listy, jelikož po každém propadu následuje opět růst.

Zpět na Archiv článků


On 1 April 2024, SNAPCORE a.s. merged with SNP INVEST investment fund. The result is the creation of one company, which becomes the successor of both original companies. SNAPCORE a.s. was dissolved and all rights, obligations and liabilities were transferred to SNP INVEST, investiční fond, a.s.

If you have any questions, not only about the merger, we are at your full disposal at the contact links listed on our website www.snpinvest.cz.

On behalf of SNAPCORE a.s. we thank you for your trust so far. And on behalf of SNP INVEST, Investment Fund, Inc., we look forward to a new chapter.


Close | Visit snpinvest.cz