Petr Žáček, Snapcore: Investujeme do lukrativních a perspektivních východních trhů

25. 09. 2019

Rozhovor s Petrem Žáčkem, obchodním ředitelem společnosti Snapcore a.s., pro finanční portál peníze.cz


Mohl byste nám na úvod rozhovoru popsat strukturu investiční skupiny Snapcore a obchodní zaměření jednotlivých společností?

Společnost Snapcore jsme koupili v roce 2015 a její hlavní náplní byla v pořadí již druhá limitovaná emise korporátních dluhopisů. Postupem času se Snapcore stal díky velmi zajímavým dluhopisovým výnosům a včasným výplatám kuponu zajímavou investiční příležitostí nejen pro větší, ale také pro menší retailové investory. Aktuálně vlastní Snapcore dluhová portfolia v nákupní ceně více než 100 mil. korun a jejich nominální hodnota přesahuje částku 1,5 mld. korun. Do budoucna chceme ze společnosti Snapcore udělat centrum výnosů celého holdingu a postupně se soustředit na efektivitu a ziskovost všech našich projektů. Vlastníme  podíly ve společnostech r2p Singapur,  MBA Consult a díky českému fondu r2p Invest SICAV také majoritní podíly v consumer finance společnostech Viruchai dengi a Fairdip Finance. V květnu 2019 jsme zahájili zajímavý projekt financování luxusních vozidel na Kypru.

 

Zmínil jste také společnost MBA Consult, která je jedním ze světových lídrů v oblasti poradenství a řízení bankovních i korporátních problematických aktiv. Mohl byste nám prozradit nějaká zajímavá čísla z historie fungování této společnosti?

O fungování holdingu MBA Consult, ve kterém vlastní společnost Snapcore 30 % podíl, bychom si klidně mohli povídat celé hodiny. Pokusím se vám tedy alespoň v krátkosti nastínit některé důležité milníky a zajímavosti. Rozhodně se nejedná o žádný startup, vyhrnuté rukávy máme už 22 let. Společnost založil v České republice Luboš Žovinec a společně s Viktorem Dukučajevem z ní v relativně krátké době vytvořili impérium s miliardových obratem. Na MBA Consult mě baví hlavně skutečnost, že ačkoliv již operuje v 11 zemích světa a zaměstnává přes 3 500 lidí, nejedná se o korporát v pravém slova smyslu. Pracují zde mladí, chytří a jazykově nadaní profesionálové, a i když nás některá specifika především asijských trhů mnohdy nemile překvapí, je se stále z čeho poučit a profesně obohatit. Hodnota celosvětově spravovaných aktiv ve správě společnosti MBA Consult se dnes blíží hodnotě 4 mld. dolarů.

 

Ve kterých regionech působí investiční skupina Snapcore nejvíce a existují podle Vás nějaké regionální odlišnosti na těchto trzích?

Jak jsem již uvedl, i když naše aktivity jsou částečně i ve střední Evropě (vlastníme mj. několik „balíků“ pohledávek také na Slovensku), v hlavním hledáčku zůstává především Rusko, jihovýchodní Asie a Čína. Považujeme tyto trhy za velmi lukrativní a do budoucna perspektivní pro náš byznys. Benchmark, který jsme za tu dobu na těchto trzích vytvořili, nám dává unikátní možnost rozvíjet naše aktivity v dlouhodobém horizontu. Začali jsme už dlouho před tím, než naše konkurence vůbec zvažovala nějakou expanzi. Náskok na těchto trzích chceme zúročit a postupně se etablovat do role lídra tak, jak tomu je v Evropě.

 

Co jsou to vlastně fondy kvalifikovaných investorů a pro koho jsou investice do těchto fondů primárně určeny?

Možnost “kolektivního investování” v podobě fondu kvalifikovaných investorů – FKI je poměrně mladého ražení. Zakládání těchto fondů umožnila až změna zákona o kolektivním investování platná od roku 2006. Jde o možnost shromažďovat a následně investovat finanční prostředky do určité entity, v našem případě FKI – fondu kvalifikovaných investorů, který je určen jak pro fyzické, tak i právnické osoby, které splňují legislativní podmínky dle ZISIF (zákona o investičních společnostech a investičních fondech). Investoři, resp. budoucí akcionáři si vyberou fond se zaměřením dle svých zájmů, obchodní strategie a v neposlední řadě i dle svých finančních možností. Zakoupením investiční akcie se tak stávají akcionáři s následným podílem na zisku daného fondu. V případě našeho fondu r2p Invest SICAV je předpokládané zhodnocení akcie až 7,9 % p.a. Za tři roky si tedy investor přijde až na 23,7 % výnosu. Připravujeme i další typ investičních akcií, kde bude pravidelná čtvrtletní výplata dividendy.

 

Proč jste se rozhodli zřídit fond kvalifikovaných investorů r2p invest a jaké je jeho investiční portfolio?

Cítíme potřebu ukázat našim investorům, že s námi investují do prověřených a hlavně kontrolovaných obchodních modelů. Vždyť právě v investičním nástroji, jakým náš fond bezpochyby je, jsou veškeré platební mechanismy kontrolovány a dozorovány nejen obhospodařovatelem fondu (AVANT IS), ale také depozitářem fondu (UniCredit Bank). Několikrát ročně reportujeme stav hospodaření fondu do ČNB a tvoříme roční audit se společností Euro Trend a BDO. Česká republika se v otázce kolektivního investování zatím ještě učí. Mohli jsme náš fond etablovat třeba v Lichtenštejnsku či Maltě. Ale jsme všichni českého původu, máme zde zázemí a rodiny, a i naši investoři se vesměs rekrutují z České republiky. S odstupem času mohu říct, že to bylo správné rozhodnutí. V současné době je hodnota fondového kapitálu r2p Invest SICAV v objemu 120 mil. korun a ke konci roku 2020 bude stoupat na předpokládaných 500 mil. korun vlastních zdrojů.

 

Jaké zhodnocení vložených finančních prostředků nabízí fond r2p invest ve srovnání s podobnými investičními produkty na trhu?

Mohu s klidným svědomím říci, že námi nabízené zhodnocení regulované entity fondu r2p Invest SICAV na úrovní až 7,9 % je na trhu ojedinělé. Navíc za nás už mluví výsledky. Pouze za období září až prosinec 2018 stoupla hodnota naší akcie (NAV) o 20,56 %. Dosahované výsledky nám umožní zvýšení očekávaného ročního zhodnocení až na úroveň přesahující 8%.

 

Petr Žáček (45) je členem představenstva a obchodním ředitelem Snapcore a.s. Na začátku své profesní kariéry v devadesátých letech 20. století se zabýval především aktivitami v oblasti exportu tuzemských silničních strojů a náhradních dílů do velkých ruských firem jako Transneft, Transgas, Rosneft nebo Lukoil. Následně ho zlákalo podnikání v gastronomii, kde setrval téměř 12 let. V roce 2001 stál za zrodem několika úspěšných startupů, např. poskytovatele interiérového vybavení HT Parket CZ. Synergie mezi vzájemně zajímavým podnikáním a investičními příležitostmi ho vedly na trhy nemovitostí a financí v České republice a Bulharsku. Na základě těchto zkušeností bylo přirozeným krokem stát se spoluzakladatelem evropské investiční společnosti Snapcore a také fondu kvalifikovaných investorů r2p Invest SICAV, kde se Petr zaměřuje především na fundraising a investorské vztahy.

 

Zdroj:
https://finmag.penize.cz/investice/409682-lukrativni-a-perspektivni-proc-snapcore-investuje-do-vychodnich-trhu
https://www.penize.cz/investice/409681-lukrativni-a-perspektivni-proc-snapcore-investuje-do-vychodnich-trhu

 

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz