Andrian Gaju – audit společnosti Vyruchai-Dengi

16. 10. 2019

Společností, které pracují 100% transparentním způsobem je podle Centrální banky Ruské federace v zemi velmi málo. My se můžeme pochlubit, že společnost Vyruchai Dengi je jednou z nich, říká generální ředitel Andrian Gaju.

 

Na konci května zahájila Ruská centrální banka sedmitýdenní, velmi pečlivý audit ve společnosti Vyruchai-Dengi. Nyní můžeme oficiálně a s velkým potěšením oznámit, že jím společnost úspěšně prošla. Na jeho průběh jsme se zeptali Andriana Gaju, generálního ředitele Vyruchai-Dengi.

 

Pane Gaju, popište nám prosím, jak audit probíhal?

Obecně řečeno, bylo zkontrolováno zkrátka vše, co se zkontrolovat dalo. Statutární dokumenty, informace o vlastnictví, úvěrové portfolio, způsob řízení rizik, prodejní proces, právní dokumenty jako dohody nebo dodatky, ale i finanční a účetní oddělení a mnoho dalšího.

 

Soustředila se Ruská centrální banka na něco specifického?

Hlavním zaměřením, které trvalo nejdelší část – asi 5 týdnů – auditu, bylo finanční a účetní oddělení společnosti.

 

Proč tomu tak bylo?

V roce 2018 jsme přešli na Unified Chart of Accounts (mezinárodní systém finančního výkaznictví používaný v této oblasti). Všechny velké banky v Rusku již tento systém delší dobu využívají a pro nás se tento přechod stal jedním z největších projektů roku 2018.

 

Jaký byl tedy celkový výsledek auditu? 

Vyruchai-Dengi se stala jednou z mála ruských nebankovních úvěrových společností, které tímto auditem úspěšně prošly. Auditoři výsledek dokonce označili jako „zajímavý“, a to především proto, že vrcholový management je tvořen expaty a všechny procesy jsou strukturovány podle západních standardů a do nejmenších detailů.

 

Je něco, co bylo obzvláště kladně hodnoceno?

Velmi pozitivně byl oceněn zcela nový CRM systém od našeho partnera v Minsku „High-end systems“ (zkratka HES). Tento CRM nám umožňuje mít vše jako pod mikroskopem.

Auditoři centrální ruské banky také ocenili skutečnost, že náš zisk pravidelně reinvestujeme zpět do úvěrového portfolia, pomocí těchto finančních injekcí zvyšujeme měsíční tržby a snižujeme závislost na investičních penězích ve srovnání s předchozím obdobím společnosti. Společnost již vytváří dostatečný zisk na to, aby peníze všech investorů byly čerpány přímo do úvěrového portfolia, a přímo tak vytvářely další zisk.

 

Kladný výsledek Vám jistě nepřinesl jen radost. Posunul audit Vyruchai Dengi na nějaký „další level“?

Jsme velmi potěšeni z toho, jaký vztah jsme v průběhu auditu vybudovali s centrální bankou, jakožto nejvyšším regulátorem našeho podnikání. Jsou otevřeni setkávat se a diskutovat o jakýchkoliv otázkách souvisejících s odvětvím našeho podnikání. Právě v těchto dnech probíhají setkání v Moskvě, kde budeme diskutovat o problémech, se kterými se setkáváme u nového systému podávání reportů, a také o možné expanzi do dalších velkých měst v Rusku.

 

Podle ruské centrální banky je velmi důležité, aby existovaly společnosti, které pracují 100% transparentním způsobem. V Rusku je to stále relativně vzácná věc, a my se můžeme nyní pochlubit, že Vyruchai Dengi má nyní od regulátora potvrzeno, že je právě jednou z takových společností.

 

Andrian Gaju, generální ředitel společnosti Vyruchai Dengi 

*Andrian Gaju získal vysokoškolské ekonomické vzdělání s titulem Mezinárodních ekonomických vztahů. Dříve působil v ProCredit Bank, společnosti vyhledávající vedoucí pracovníky Pedersen & Partners a skupině společností MBA Consult. V současné době zastává pozici generálního ředitele ve společnosti „Vyruchai-Dengi“ Rusko.

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz