Oficiální stanovisko holdingu Snapcore a.s. k aktuálnímu dění na finančních trzích

18. 03. 2020

Pandemie koronaviru SARS-CoV-2 zasáhla desítky zemí po celém světě. Obyvatelé evropských zemí se díky karanténním opatření musí zdržovat převážně doma, nakupují pouze potraviny, hygienické prostředky a čekají, až pandemie odezní.

Nevíme, jak dlouho tato opatření budou v Evropě trvat, ani nevíme, jak velký bude ekonomický propad. To vše můžeme jen odhadovat na základě prognóz a statistik. Ale víme jedno, že svět se po této pandemii bude snažit vrátit do standardních kolejí. A spolu s ním i my v holdingu Snapcore.

Holding Snapcore dnes zaměstnává víc než 3500 lidí a zastřešuje své aktivity napříč celým spektrem mikrofinančního byznysu a správy, odkupu a vymáhání pohledávek. Díky společnosti Vyruchai Dengi jsme stabilním a silným hráčem na poli mikrofinancí v Ruské federaci. Na tomto trhu jsme poslední dva roky mezi TOP 10 nejlepšími mikrofinančními společnostmi. Díky společnosti MBA Consult patříme mezi silné globální inkasní společnosti s pobočkami v Česku, Slovensku, Rusku, Kazachstánu, Indii, Indonésii, Číně, na Filipínách a nově i v USA. Díky fondu kvalifikovaných investorů R2P Invest SICAV a.s. realizujeme odkupy pohledávek ve všech zemích, kde MBA Consult působí. Naše Ta Meri Finance je jedničkou ve financování Luxury Automotive segmentu na Kypru. Toto široké rozkročení a diverzifikace lokalit v jednotlivých zemích světa se ukazuje jako správná a stabilní strategie.

Důkazem této správné strategie je stabilita, rozvoj a ziskovost našich projektů.
Nesmíme ale nikdy zůstat nepřipraveni, a proto už dnes, kdy se teprve o ekonomické krizi začíná hovořit, vyhledáváme nečekané a unikátní investiční příležitosti, které nám v době ekonomické stagnace budou nadále přinášet stabilitu a zisk.

Jednou z příležitostí, kterou vidíme, je rostoucí tlak velkých mezinárodních bank a finančních společností, které předpokládají pokles ekonomiky, na prodej dluhových aktiv nejen na asijském trhu. Proto se začínají s předstihem těchto aktiv zbavovat. Díky navýšení objemu pohledávek na trhu se nejen sníží cena dluhového portfolia, ale také dojde ke zvýšení jeho kvality, neboť se do portfolií dostanou i méně riziková aktiva. Dříve jsme museli o portfolia pohledávek soutěžit ve výběrových řízeních a dnes nás mezinárodní bankovní domy oslovují samy a nabízejí pohledávky k přímému odkupu, a to za ceny podstatně zajímavější než doposud. Příkladem z poslední doby může být třeba filipínská pobočka Citibank, která nám formou přímého prodeje nabídla pohledávky v nominální hodnotě 100 milionů EUR za cenu o 30 % nižší, než byl dosavadní standard. Ze zkušenosti víme, že návratnost těchto projektů je tři až pět let.

Pevně věřím, že se nám díky našim investorům a fondu R2P Invest SICAV a.s. podaří nakoupit tyto vysoce likvidní portfolia a bankovní pohledávky, a tím využít obrovský a doposud nevídaný potenciál.
Zároveň věřím, že diverzifikace našeho byznysu zaručuje jeho stabilitu, a já jako jeho hlavní představitel Vám dávám své slovo, že udělám maximum pro to, aby celý holding udržoval dobrou výkonnost i v nadcházejícím čase.

Praha 18. 3. 2020

Ing. Viktor Dokučajev, předseda představenstva Snapcore a.s. a MBA Consult

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz