Proč banky prodávají pohledávky?

07. 04. 2020

Pohledávky jsou běžnou součástí života každé banky. Někdy však dojde k situaci, kdy je pro banku lepší některé pohledávky prodat společnosti SNAPCORE za nižší částku, než je jejich nominální hodnota. V zajímavém článku se dozvíte, v jakých případech  banky vítají možnost odprodání pohledávek  a v čem je to výhodné pro obě strany.

Proč banky prodávají své pohledávky a proč je v řadě případů postupují naší skupině SNAPCORE? To je jedna z velmi frekventovaných otázek našich klientů. Zkusme se na tuto problematiku trochu podrobněji podívat.

Životní cyklus pohledávek v bankách

I seriózní a velmi konzervativní banky poskytnou v některých případech úvěry, které dlužníci z různých důvodů přestanou splácet. Každá banka přitom musí ze zákona a povinně na tyto nesplácené úvěry vytvářet rezervy ve svém účetnictví. Rezerva je povinná (v různých zemích je upraveno odlišně, ale v zásadě v kterémkoli státu ji banka musí vytvářet) a účetně se odečítá ze zisku. Do něhož se zároveň promítají i nerealizované příjmy ze špatných úvěrů, ve formě úroků a dalšího příslušenství ze špatných úvěrů. Úvěrů, který dlouhodobě dlužníci nesplácí. U dlouhodobě nesplácených úvěrů pak již povinná rezerva může tvořit až 100 % půjčené částky.

Tento mechanismus pochopitelně snižuje zisky bank, znervózňuje jejich akcionáře, solventní klienty a může například negativně ovlivnit i ratingové hodnocení. Proto v řadě případů finanční ústavy ztrácejí trpělivost a svých problémových pohledávek se snaží zbavit. I na úkor toho, že je prodají jen za zlomek jejich nominální hodnoty. V Evropě je to do 15 % z původní ceny, ale v Asii se cena drží na 3-8%.

Proč je pro banky spolupráce se SNAPCORE výhodná

A právě v tomto okamžiku se vkládají do hry instituce specializované na vymáhání pohledávek, které od bank problémová portfolia odkupují. Mimo jiné právě skupina SNAPCORE. Obchod je to výhodný pro obě strany. Banka inkasuje alespoň část z nespláceného úvěru a může jej „vyřadit“ ze svého účetnictví. SNAPCORE zase díky svým sofistikovaným mechanismům dokáže z problémového portfolia „vytěžit“ více, než by uměla samotná banka. A o tento výnos se dělíme s našimi investory.

Závěrem

Aktuální situace je taková, že se objem nabízených problémových pohledávek zvyšuje (mimo jiné i v souvislosti se současnou koronavirovou pandemií) a současně klesá i cena, za niž jsou prodávány. Jen v roce 2019 byly prodány pohledávky v historicky nejvyšší nominální hodnotě přes 50 miliard EUR. V letošním roce půjde zřejmě o částku znatelně výraznější.

 

 

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz