Okno příležitosti: investování během krize? ANO!

03. 06. 2020

Jestli se někdy měla naplnit ta nejdivočejší očekávání vizionářského investora, nyní je ten správný čas.

Hrozba nebo nová příležitost?

V roce 1959 řekl John F. Kennedy, bývalý prezident USA, že se slovo krize v čínštině skládá ze dvou znaků. První znamená „nebezpečí“, druhé paradoxně „příležitost“. Na jedné straně krize pochopitelně přináší hrozby, avšak pokud si člověk v těžkém období zachová chladnou hlavu a má oči otevřené, přicházejí i nové možnosti. Přestože tento překlad z čínštiny neodpovídá skutečnosti, historie mnoha úspěšných investorů ukazuje, že právě investováním „do“ krize výrazně navýšili svůj kapitál.

Co mají globální společnosti jako WhatsApp či Alibaba společné? Zrodily se z popelu – byly založené během krize, během ekonomických šoků. A takových podniků je mnohem více napříč mnoha zeměmi v Evropě, Americe i Asii.

Když na trhu převládá pesimismus a lidé se drží od investování zpátky, prozíraví investoři naopak nakupují aktiva. Jak už zaznělo výše, z krize lze vyjít v zisku: aktiva nakoupí investoři za málo, které se při prvních náznacích konjunktury bleskově navyšuje. Pojďme být opět konkrétní. V roce 2008 klesla cena akcií Sberbank, největší banky v Rusku, ze 100 na 15 rublů, a to za méně než rok. Nikdo nechtěl nakupovat, všichni prodávali. V následujících třech letech růst překročil 700 procent. Vysoce výnosná aktiva však nejsou jen aktiva velkých bank, ale také jejich portfolia NPL (neperspektivní pohledávky).

Investiční okno – jak dlouho?

Právě bankovní instituce jsou z důvodu současné krize velmi citlivé. Mnoho z nich začalo, a nebo začne, prodávat část svých aktiv výrazně pod tržní hodnotou. To platí zejména pro portfolia úvěrů po splatnosti. Proč banky svá portfolia prodávají se dočtete v tomto článku. Za normálních okolností prodává banka výše zmíněná portfolia o 80 – 95 procent levněji než je jejich nominální hodnota. Dnes jsou banky působící na asijském trhu, zejména v Indonésii, připraveny prodat svá portfolia za 0,5 – 5 procent jejich nominální hodnoty.

Taková investiční příležitost však nebude trvat dlouho. Jednotlivé státy se začínají probouzet s covidového omráčení a karanténní opatření postupně zmírňují – svět se probouzí. A ceny portfolií začnou opět stoupat. Předpovídáme proto, že tento měsíc je nejlepším časem, kdy investovat do aktiv NPL.

Více než 24 let se tímto mechanismem investování zabývá mezinárodní skupina MBA Consult, která působí v 11 zemích Evropy a Asie. Asijský region, zejména země jihovýchodní Asie, je snad nejslibnějším regionem na světě pro rychlý rozvoj finančních služeb. Jako jeden z prvních a největších hráčů na trhu ve svém oboru nabízí MBA Consult prostřednictvím r2p invest SICAV, a.s. investorům hotová flexibilní řešení pro investice na tomto trhu. Jde o řešení, která mají vysoký potenciální výnos při střední úrovni rizika. Investoři, Využijte příležitosti a převeďte současnou nepříznivou situaci ve svůj prospěch.

Zpět na Archiv článků