Slovník pojmů pro začínající investory část 2.

27. 01. 2020

Připravili jsme 2. díl slovníku pojmů pro investory. Zjistěte, s jakými pojmy se můžete při investování setkat a co znamenají.

 

CENNÝ PAPÍR je listina či listinu nahrazující záznam (= evidence), který inkorporuje (obsahuje) soukromé právo, a toto právo je se svým nosičem pevně spjato. Společnost nebo jiný subjekt vydávající cenný papír se nazývá emitent. Cenný papír je listina, která je bezprostředním nositelem práva. Představuje dokument, s nímž je svázaná určitá hodnota, majetek a majetkový prospěch.

 

NOMINÁLNÍ HODNOTA  známa také jako základní kapitál nebo počet vydaných akcií. Například český právní systém používá výhradně zcela ekvivalentní pojem jmenovitá hodnota. Aktuálně vlastní Snapcore dluhová portfolia v nákupní ceně více než 100 mil. korun a jejich nominální hodnota přesahuje částku 1,5 mld. korun.

 

OBHOSPODAŘOVATEL FONDU zajišťuje zejména komplexní řízení investic a rizik. Nejčastějšími schématy jsou obhospodařování a administrace fondu vykonávaná investiční společností a nebo obhospodařování prováděné fondem interně (tzv. samosprávný fond). Veškeré platební mechanismy v našem fondu jsou kontrolovány a dozorovány nejen obhospodařovatelem fondu (AVANT IS), ale také depozitářem fondu (UniCredit Bank).

 

DEPOZITÁŘ FONDU má za úkol opatrovat majetek fondu a provádět související kontrolní činnosti, v rámci kterých zejména eviduje a kontroluje finanční pohyby. Vydávání a odkupování cenných papírů, stanovování hodnoty cenného papíru a další. Svoji činnost depozitář provádí na základě depozitářské smlouvy a v zájmu fondu a jeho investorů. V rámci výkonu této služby spolupracuje úzce s obhospodařovatelem a administrátorem fondu. Depozitářem fondu r2p Invest SICAV je UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

 

ZAKLADATEL FONDU je akcionář držící zakladatelské akcie fondu, se kterými jsou spojená hlasovací práva na valné hromadě. Proto zakladatel schvaluje investiční strategii fondu a změny (SNAPCORE, a.s.). Spoluzakladatelem evropské investiční společnosti Snapcore, a také fondu kvalifikovaných investorů r2p Invest SICAV, je Petr Žáček.

 

ADMINISTRACE FONDU je souhrn činností, jež provádí administrátor. Hovoříme zde o vydávání a odkup cenných papírů, vedení účetnictví, stanovování hodnoty cenných papírů, reporting investorům a dalším subjektům, ale také oceňování a další služby nezbytné pro řádný provoz fondu. Administrátorům fondu musíte prokázat, že už máte s investováním zkušenosti a této problematice dostatečně rozumíte. Zároveň splňujete dostatečně velký kapitál a pro získání statusu kvalifikovaného investora musíte disponovat částkou minimálně 1 milion korun a prokázat, že tato investice odpovídá vašemu finančnímu zázemí.

 

AUDITOR kontroluje vedení účetnictví fondu a dodržování pravidel při obhospodařování majetku fondu (např. EURO-Trend Audit, a.s. je společnost, která provádí audit pro náš fond r2p invest SICAV).

 

DEPOZITÁŘSKÁ BANKA průběžně kontroluje nakládání s majetkem fondu. Účelovost každé položky na účtu fondu musí být depozitáři dokladována.  Zajišťuje  úschovu cenných papíru fondu (UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.).

 

DOZORČÍ RADA je dozorčím orgánem fondu, který zvolí valná hromada fondu na základě stanov. Její členové jsou zároveň zapsáni do obchodního rejstříku.

 

INVESTIČNÍ PROCES rozumíme jako skutečnost, že každý investiční záměr musí být před realizací posouzen analýzou ekonomické výhodnosti (AEV), kterou zpracovává manažer řízení rizik investiční společnosti. Následně potom investiční záměr posuzuje investiční výbor fondu a vydává stanovisko; soulad záměru s investiční strategií fondu posuzuje a realizaci schvaluje ředitel správy majetku fondu investiční společnosti.

 

INVESTIČNÍ VÝBOR posuzuje jednotlivé investiční záměry na základě předložené analýzy ekonomické výhodnosti a vydává tak stanoviska pro rozhodnutí investiční společnosti. Skládá se ze 3 členů jmenovaných investiční společností, a to 2 na návrh zakladatelů fondu a 1 na návrh předsedy statutárního orgánu investiční společnosti.

 

OCEŇOVATEL stanovuje aktuální tržní hodnotu portfolia.

 

STATUT FONDU je základní dokument fondu definující investiční strategii, limity investování, pravidla rozhodování a hospodaření fondu. Způsob a frekvenci výpočtu hodnoty investiční akcie, termíny a podmínky prodeje, čí odkupu investičních akcií. Specifikuje rozsah činnosti depozitáře a informační povinnost fondu.

 

STATUTÁRNÍ ORGÁN fondu zvolí valná hromada na základě stanov, jeho členové jsou zároveň zapsáni do obchodního rejstříku (AVANT investiční společnost, a.s.).

 

zdroj:

https://www.amista.cz/pruvodce-fondy-kvalifikovanych-investoru/provoz-fondu-a-jeho-sprava

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dividenda

http://cojeto.superia.cz/bankovnictvi/mikropujcka.php

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz