Slovník pojmů pro začínající investory část 1.

16. 01. 2020

Jak se orientovat a najít ten správný nástroj pro uložení peněz – slovník pojmů pomůže v orientaci ve světě financí.

 

SICAV (Société d’Investissement á Capital Variable) je investiční fond s proměnlivým kapitálem, který spojuje výhody podílového a investičního fondu. Patří mezi nejčastější formy fondů kvalifikovaných investorů. Další podrobnosti o investování do fondu r2p invest SICAV zde.

SPV (Special Purpose Vehicle) je účelová společnost, založená ke konkrétnímu projektu. Zároveň se jedná o společnost vlastněnou a ovládanou fondem, která nakupuje ze zdrojů od fondu jednotlivá portfolia pohledávek.

KID (Key Information Document) neboli sdělení klíčových informací fondu. Tento dokument bude nutné klientovi předložit jako podklad k rozhodnutí o investičním produktu, tedy před uzavřením smlouvy. Statut fondu je k dispozici na stránkách zde

NAV je zkratka pro tzv. čistou hodnota aktiv, za kterou je možné podílový list koupit nebo prodat. U otevřených podílových fondů hovoříme o čisté hodnotě aktiv na jeden podílový list. U investiční akcie je to čistá hodnota aktiv na jednu akcii – tedy cena, za kterou se prodává. O hodnotě naší investiční akcie se dozvíte v tomto článku.

AKTIVA (anglicky Assets) pojem, který označuje majetek podniku, či hospodářské prostředky. Pod tímto pojmem rozumíme souhrn všech věcí, peněz, pohledávek a jiných majetkových hodnot, které patří podnikateli a slouží k podnikání. Aktiva jsou prostředky kontrolované podnikem a znamenají pro něj ekonomický užitek.

Článek Fondy kvalifikovaných investorů nás informuje o tom, že vkládáme aktiva například do pozemků, či do akcií společností, s nimiž se veřejně neobchoduje na burze (tzv. private equity funds). Některé z fondů se orientují na správu a pronájem nemovitostí, jiné investují například do umění, automobilových veteránů, nebo dokonce archivního vína.

PODÍLOVÝ LIST ztotožňuje cenný papír, který je dokladem o vlastnictví majetku v otevřeném nebo uzavřeném podílovém fondu. Jak zhodnotit peníze investováním prostřednictvím podílových fondů naleznete zde.

PDL nebo mikropůjčka je druh krátkodobé rychlé půjčky. Jedná se o zapůjčení velmi nízké částky v řádu několika tisíců. Tuto půjčku je nutno rychle splatit, většinou do jednoho měsíce. Mikropůjčka rozhodně není levná, za snadné poskytnutí se platí velmi vysoké poplatky nebo úroky. Půjčku lze získat po vyplnění krátkého formuláře a online ověření dokladů velmi rychle, schválení proběhne během několika minut a peníze jsou pak ihned převedeny na účet klienta. Není nutné potvrzení příjmů, prověřování a posuzování zájemců není tak přísné jako v bance. Půjčka je tedy snadno dostupná.

Společnost „Vyruchai-Dengi“, která je v majetku fondu R2P a pod záštitou zřizovatele Snapcore, není typickým představitelem PDL. Představuje číslo jedna v segmentu POS – úvěrování na poli nebankovních spotřebitelských úvěrů v Rusku. Celý článek najdete zde.

CL (cash loans) známe pod pojmem hotovostní půjčka.

POS (point of sale/point of purchase) znamená „prodejní místo“ a jedná se o úvěr, který je vydáván přímo v obchodě. Není tedy nutná návštěva finanční instituce (poskytovatele půjčky).

RATING CIR používáme jako poměr nákladů a výnosů. Národní ratingová agentura  zveřejnila provozní efektivitu společností, které se účastní ratingu-CIR (poměr nákladů a výnosů). Vyruchai-Dengi patří také 11. místo mezi všemi účastníky ratingu v největším segmentu trhu mikroúvěrů.

NPL (Non Performing Loan) a NPL management je pro zdraví ekonomiky dané země klíčové. O NPL neboli řízení nesplacených půjček hovoříme také v jednom z článků na našem webu.

ČNB (Česká národní banka) uděluje povolení k vytvoření fondu, dozoruje činnost fondu, investiční společnosti a depozitářské banky, vyžaduje pravidelné reporty o hospodaření fondu. Několikrát ročně reportujeme stav hospodaření fondu do ČNB a tvoříme roční audit se společností Euro Trend. Více si můžete přečíst v rozhovoru s panem Petrem Žáčkem.

INVESTIČNÍ AKCIE spojuje právo na jejich odkoupení, a to na žádost jejího vlastníka na účet společnosti. Investiční akcie odkoupením zanikají. Fond kvalifikovaných investorů emituje dva druhy akcií: zakladatelské a investiční. Majitel fondu (v tomto případě společnost Snapcore a.s.) drží zakladatelské akcie. Investiční akcie jsou naopak určeny pro zájemce o zhodnocení financí. Zakoupením investiční akcie se tak stávají akcionáři s následným podílem na zisku daného fondu. V případě našeho fondu r2p Invest SICAV je předpokládané zhodnocení akcie až 8,4 % p.a. Za tři roky si tedy investor přijde až na 25,2 % výnosu.

DIVIDENDA (podíl na zisku akciové společnosti) je peněžité plnění  akciových společností vyplácené akcionářům podle rozhodnutí valné hromady. Vyplácí se majitelům akcií podle rozhodného dne jejich držení. Vyjadřuje se zpravidla pevnou částkou na akcii. Ideální představa je, že výše dividendy závisí především na zisku akciové společnosti po zaplacení daní, ale dividendu může vyplácet i společnost momentálně bez zisku nebo naopak i zisková společnost nemusí vyplácet žádné dividendy.

Výše dividendy je jedním z činitelů, které ovlivňují kurz akcie. Proto se případné výkyvy ceny akcií bezprostředně po vyplacení dividendy mohou tlumit výplatou dividend po částech, například čtvrtletně po čtvrtinách.

FOND R2P INVEST V ŘÍJNU ROKU 2019 ROZŠÍŘIL MOŽNOST INVESTOVÁNÍ NA DRŽENÍ DIVIDENDOVÉ INVESTIČNÍ AKCIE a více si o něm můžete přečíst v memorandu r2p invest.

 

Tak, a to by bylo pro dnešek vše. Další skupinu investičních pojmů Vám odkryjeme již v brzy. Nenechte si ujít příští článek.

 

zdroj:

https://www.amista.cz/pruvodce-fondy-kvalifikovanych-investoru/provoz-fondu-a-jeho-sprava

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dividenda

http://cojeto.superia.cz/bankovnictvi/mikropujcka.php

Zpět na Archiv článků


Dne 1. 4. 2024 proběhlo sloučení (fúze) SNAPCORE a.s. se společností SNP INVEST, investičním fondem. Výsledkem je vytvoření jedné společnosti, která se stává nástupcem obou původních. Společnost SNAPCORE a.s. tímto zanikla a veškerá práva, povinnosti a závazky přešly na společnost SNP INVEST, investiční fond, a.s.

V případě jakýchkoliv dotazů, nejen k proběhlé fúzi, jsme Vám plně k dispozici na kontaktních spojeních uvedených na našem webu www.snpinvest.cz.

Jménem společnosti SNAPCORE a.s. Vám děkujeme za dosavadní důvěru. A nově jménem společnosti SNP INVEST, investiční fond, a.s. se těšíme na novou kapitolu.


Zavřít | Navštívit snpinvest.cz